Vergelijk populaire online beleggingsbanken in Nederland.

Beleggingsrekeningen

Binck Zelf Beleggen
Binck Zelf Beleggen: Betrouwbare bank. Veel tools en informatie om zelf te kunnen beleggen tegen scherpe tarieven.

Actie: €200 transactietegoed

****
order €1000: 
€ 8,-
order €5000: 
€ 8,50
ASN Optimaalbeleggen
ASN Beleggingsrekening: Biedt alleen duurzaam fondsbeleggen en dus niet zelf aandelen kopen. Keuze uit 12 fondsen.
***
order €1000: 
€ 0,-
order €5000: 
€ 0,-

Waarom beleggen?

Beleggen levert u meestal een aanzienlijk hoger rendement op dan sparen. Het verschil zit in het risico van beleggen. Uw inleg kan namelijk minder waard worden. Dit risico wordt kleiner naarmate u op langere termijn belegt.

Als u voldoende vermogen bezit, is het verstandig om niet alleen te sparen maar ook een deel ervan te beleggen. Dan hebt u zowel een solide basis van spaargeld als de mogelijkheid om meer rendement te behalen.

Hoe kan ik beleggen?

Beleggingen leveren doorgaans het meeste op als u kiest voor zelf beleggen in aandelen. Dat hoeft niet meer via uw bank. Zelf beleggen kan tegenwoordig via gespecialiseerde websites van zogenaamde beleggersbanken, ook brokers genoemd. Hierboven vergelijken we enkele belangrijke Nederlandse aanbieders.

U opent online binnen enkele minuten een gratis beleggingsrekening bij zo'n beleggersbank. Daarna kunt u meteen aan de slag. Via de website verricht u zelfstandig transacties. Dat kan op uw pc of mobiele toestel, soms ook per telefoon.

Individueel advies krijgt u niet. De betere aanbieders helpen u wel met informatie en trainingen op hun website. Een helpdesk is bereikbaar voor praktische vragen.

 

Wat kost het beleggen?

Brokers concurreren stevig met elkaar en bieden daardoor steeds lagere tarieven voor hun diensten. De kosten die in rekening worden gebracht zijn echter zelden dezelfde.

Soms moet u beheerkosten betalen, een servicefee in beleggerstaal. Dit kan een jaarlijks percentage over de waarde van uw beleggingen zijn.

Handelt u in aandelen of obligaties, dan betaalt u transactiekosten bij elke aan- of verkooporder. Deze worden altijd duidelijk vermeld.

Bij beleggingsfondsen moet u rekening houden met een jaarlijks extra percentage voor de fondsbeheerder. Deze fondskosten verschillen sterk per fonds en worden vaak slecht aangegeven.

Ook kan het voorkomen dat u betaalt voor realtime weergave van de aandelenkoersen. Maar veel brokers bieden deze gratis aan bij de bekendste beurzen.

De gevorderde belegger betaalt voor derivaten (opties en futures) een vast bedrag per contract.

De optelsom van al deze kosten moet u vooraf goed inschatten. Het totaal drukt namelijk het rendement op uw beleggingen.

De benodigde beleggingsrekening tot slot opent u meestal gratis.