De spaarrentes blijven maar dalensparen
De spaarrentes blijven maar dalen, zelfs tot het laagste niveau in decennia. Wat kunt u hieraan doen?

Spaarrente lager, dan maar meer sparen?

Veel mensen hebben de neiging om meer geld te gaan sparen bij een lagere rente. Dat is logisch als u een eindbedrag in het hoofd hebt. Om dit te bereiken zult u meer geld opzij moeten leggen.

Hypotheek aflossen geldt ook als sparen

Met een lage spaarrente kan het ook interessant zijn om meer af te lossen op een hypotheek. Hoe lager de hypotheek, hoe beter uw kansen zijn om een lagere rente te bedingen bij banken. Daarnaast kan bij een hoge hypotheekrente aflossen slimmer zijn dan sparen. Bij een hypotheekrente van 4% betaalt u altijd meer dan 2% aan nettorente (na de fiscale hypotheekrenteaftrek). Bovendien hebt u geen box 3-rendementsheffing van 1,2% over het spaargeld waarmee u aflost.

Toch maar beleggen dan?

Geen geld sparen, maar gaan beleggen is altijd een zinvolle afweging. Beleg alleen nooit zoveel dat u zich 's nachts zorgen gaat maken. Beleggen levert op de lange termijn wel meer geld op dan sparen. Als uw doel vermogensgroei is, dan kunt u beter beleggen dan sparen.

Een ander alternatief is om te kiezen voor een spaardeposito. Hiermee kunt u bij 10 jaar vastzetten vaak ook meer dan 3% rente krijgen.