Home Kinderspaarrekening
De beste spaarrekeningen waarmee u kunt sparen voor uw kind of kleinkind van 0 tot 18 jaar.
 

Kinderspaarrekeningen

1,00%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Draag bij aan hulp voor straatkinderen. Het spaargeld komt pas vrij als het kind 18 jaar is. De rente is daarom fors hoger.

0,35%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Per jaar maximaal €600 sparen. Bij de leeftijd van 18 jaar ontvangt het kind voor elk spaarjaar 1% bonusrente over het saldo, tot 10%.

0,30%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Volledig vrij sparen bij een betrouwbare bank. Bij 18 jaar wordt de rekening omgezet in SNS Internet Sparen.

0,25%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Biedt een prima rente voor vrij op te nemen spaargeld. De rekening kan op naam van uw kind worden gezet.

0,20%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Uw kind krijgt vanaf een bepaalde inleg een oranje spaarleeuw cadeau. U hebt een ING-betaalrekening nodig.


Sparen voor mijn kind

Als ouders kunt u gratis een online spaarrekening openen voor uw minderjarige kind. Het mag er alleen onder uw toezicht mee aan de slag. Pas na zijn 18e verjaardag kan uw kind zelfstandig een spaarrekening beheren.

Wat zijn de voordelen van een kinderspaarrekening?

Met een jeugd- of kinderspaarrekening leert uw kind omgaan met geld en eventueel ook met internetbankieren. Daarnaast kunt u op deze manier sparen voor bijvoorbeeld de studie of het rijbewijs van uw kind.

De rente van een kinderspaarrekening is relatief hoog. Meestal is de vergoeding beter dan bij een gewone spaarrekening.

Is sparen voor mijn kind fiscaal voordelig?
De fiscus ziet een kinderspaarrekening als een spaarrekening van de ouders. Voor de vermogensrendementsheffing (box 3) maakt het daarom niet uit of u een rekening opent voor uzelf of voor uw kind. Een spaarrekening op naam van uw kind levert dus helaas geen direct fiscaal voordeel op.

Op termijn kan er wel een belastingvoordeel ontstaan. Als uw kind 18 jaar wordt, behoort het gespaarde bedrag niet meer tot uw vermogen. Wellicht gaat u daardoor minder rendementsheffing betalen.

Ook kunt u op deze manier alvast schenken aan uw kind zonder dat u (later) schenkbelasting moet betalen. U mag jaarlijks een flink bedrag belastingvrij schenken. In 2016 is dat €5.304 per kind.

Wat zijn de nadelen van sparen voor mijn kind?
De nadelen zijn dat u er weinig of geen fiscaal voordeel aan heeft en dat u als ouder wettelijk verantwoordelijk bent. Daardoor is het verschil met een eigen spaarrekening eigenlijk heel klein.

 

Hoe open ik een kinderspaarrekening?

Een minderjarig kind kan alleen met toestemming van de ouder(s) of wettelijke verzorger(s) een spaarrekening openen. Dat kan via deze website. Klik op de link onder een review en vul vervolgens het aanvraagformulier van de bank in.

Enkele banken bieden ook aan grootouders de mogelijkheid om een spaarrekening te openen voor hun kleinkind. De ouders moeten dan wel mee ondertekenen.

Conclusie

Met een kinderspaarrekening kunt u geld opzij zetten voor uw minderjarige kind of kleinkind. Zo'n rekening is een mooi geschenk, maar biedt helaas geen fiscale voordelen.

De bank ziet uw kind als een nieuwe klant voor later. Bij 18 jaar wordt een kinder- of jeugdspaarrekening dan ook automatisch omgezet in een normale internetspaarrekening. De renteopbrengst gaat dan waarschijnlijk iets omlaag.

Een kinderspaarrekening lijkt daarom toch vooral een symbolisch product te zijn en niet iets wat echt duidelijke voordelen heeft, behalve dat het leerzaam kan zijn voor het kind.
 

Klantenservice

Direct uw spaarrekening online aanvragen

 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op!