Home Kinderspaarrekening

De beste spaarrekeningen waarmee je kunt sparen voor je kind of kleinkind van 0 tot 18 jaar.
 

Kinderspaarrekeningen

0,70%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Draag bij aan hulp voor straatkinderen. Het spaargeld komt pas vrij als het kind 18 jaar is. De rente is daarom fors hoger.

0,50%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Spaar op een maatschappelijk verantwoorde manier voor je kind. Let op, geld opnemen kost geld. De rente is daarom wel relatief hoog.

0,40%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Spaar voor je kind en voor windenergie. Iedere rekeninghouder krijgt 2 euro windbonus per jaar én ABN Amro investeert in windmolens.

0,30%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Helemaal vrij sparen bij een Belgische bank. Het saldo is altijd kosteloos opneembaar.

0,30%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Per jaar maximaal €600 sparen. Bij de leeftijd van 18 jaar ontvangt het kind voor elk spaarjaar 1% bonusrente over het saldo, tot 10%.

0,25%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Volledig vrij sparen bij een betrouwbare bank. Bij 18 jaar wordt de rekening omgezet in SNS Internet Sparen.

0,20%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Sparen voor je kind bij de Rabobank. Je moet ook een Rabo-betaalrekening hebben of openen. Het saldo is vrij opneembaar.

0,20%

Spaarrente

Ja

Voorwaarden

Je kind krijgt vanaf een bepaalde inleg een oranje spaarleeuw cadeau. Je hebt een ING-betaalrekening nodig.

0,20%

Spaarrente

Nee

Voorwaarden

Biedt een prima rente voor vrij op te nemen spaargeld. De rekening kan op naam van je kind worden gezet.


Sparen voor mijn kind

Als ouders kun je gratis een online spaarrekening openen voor je minderjarige kind. Het mag er alleen onder jouw toezicht mee aan de slag. Pas na zijn 18e verjaardag kan je kind zelfstandig een spaarrekening beheren.

Wat zijn de voordelen van een kinderspaarrekening?

Met een jeugd- of kinderspaarrekening leert je kind omgaan met geld en eventueel ook met internetbankieren. Daarnaast kun je op deze manier sparen voor bijvoorbeeld de studie of het rijbewijs van je kind.

De rente van een kinderspaarrekening is relatief hoog. Meestal is de vergoeding beter dan bij een gewone spaarrekening.

Is sparen voor mijn kind fiscaal voordelig?
De fiscus ziet een kinderspaarrekening als een spaarrekening van de ouders. Voor de vermogensrendementsheffing (box 3) maakt het daarom niet uit of je een rekening opent voor jezelf of voor je kind. Een spaarrekening op naam van je kind levert dus helaas geen direct fiscaal voordeel op.

Op termijn kan er wel een belastingvoordeel ontstaan. Als je kind 18 jaar wordt, behoort het gespaarde bedrag niet meer tot je vermogen. Wellicht ga je daardoor minder rendementsheffing betalen.

Ook kun je op deze manier alvast schenken aan je kind zonder dat je (later) schenkbelasting moet betalen. Je mag jaarlijks een flink bedrag belastingvrij schenken. In 2019 is dat €5.428 per kind.

Wat zijn de nadelen van sparen voor mijn kind?
De nadelen zijn dat je er weinig of geen fiscaal voordeel aan hebt en dat je als ouder wettelijk verantwoordelijk bent. Daardoor is het verschil met een eigen spaarrekening eigenlijk heel klein.

 

Hoe open ik een kinderspaarrekening?

Een minderjarig kind kan alleen met toestemming van de ouder(s) of wettelijke verzorger(s) een spaarrekening openen. Dat kan via deze website. Klik op de link onder een review en vul vervolgens het aanvraagformulier van de bank in.

Enkele banken bieden ook aan grootouders de mogelijkheid om een spaarrekening te openen voor hun kleinkind. De ouders moeten dan wel mee ondertekenen.

Conclusie

Met een kinderspaarrekening kun je geld opzij zetten voor je minderjarige kind of kleinkind. Zo'n rekening is een mooi geschenk, maar biedt helaas geen fiscale voordelen.

De bank ziet je kind als een nieuwe klant voor later. Bij 18 jaar wordt een kinder- of jeugdspaarrekening dan ook automatisch omgezet in een normale internetspaarrekening. De renteopbrengst gaat dan waarschijnlijk iets omlaag.

Een kinderspaarrekening lijkt daarom toch vooral een symbolisch product te zijn en niet iets wat echt duidelijke voordelen heeft, behalve dat het leerzaam kan zijn voor het kind.